Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, COP29 İklim Değişikliği Konferansı'nda Türkiye'nin Orta Koridor'un bir parçası olduğunu ve elektrikli trenlerin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Bakan Uraloğlu, karbon salınımının azaltılması için çeşitli projeler üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bu bağlamda, şehirlerde net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmanın önemine dikkat çekti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, COP29 İklim Değişikliği Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Orta Koridor'un bir parçası olduğunu ifade etti. Uraloğlu, "Koridorda; elektrikli trenlerin, lokomotiflerin nasıl kullanılması gerektiğini; nasıl geliştirebileceğimizi konuşuyoruz" dedi. Bu bağlamda, elektrikli trenlerin ve lokomotiflerin geliştirilmesi için ülke olarak önemli adımlar atıldığını belirtti.
Bakan Uraloğlu, "Ülkemizde elektrikli trenleri ve lokomotifleri geliştiriyoruz. Kendimiz üretmeye başladık" diyerek, bu alanda yapılan çalışmaların önemine vurgu yaptı. Orta Koridor'un desteklenmesi için Kalkınma Yolu Koridoru'nda da çalışmaların devam ettiğini açıkladı.
Uraloğlu, gelecek nesle daha iyi bir dünya bırakmak için karbon salınımının mutlaka azaltılması gerektiğini ifade etti. "İklim değişikliğiyle ilgili ana başlıkların gündem olduğu COP29’dayız" diyen Uraloğlu, iklim değişikliğinin yaşamın her alanını etkilediğini belirtti. Bu nedenle, şehirlerdeki net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmanın önemine dikkat çekti.
Ulaştırma Bakanlığı olarak, şehirlerde elektrikli kara taşıtlarının kullanımından metrolara kadar her türlü planlamanın yapıldığını kaydetti. Ayrıca, bisiklet kullanımını teşvik etme amacıyla şehirlerde düzenlemeler yapıldığını da sözlerine ekledi.
Uraloğlu, Türkiye'deki 58 havalimanının 50'sinin karbon sertifikası aldığını belirtti. Bu durumun, dünya genelinde yüksek oranlardan biri olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin stratejik konumunun, 67 ülkenin sadece 4 saatlik bir uçuşla ulaşabileceği noktada bulunmasını sağladığını vurguladı.
Uraloğlu, "Dünyayı global olarak düşündüğümüzde, koridorların gerek deniz gerek kara tarafından ticarette büyük öneminin olduğunu biliyoruz" diyerek, bu noktada Türkiye'nin üzerine düşen görevleri yerine getireceğini belirtti. Bu bağlamda, komşu ülkelerle iş birliği içinde çalışmalara devam edileceği ifade edildi.
Bakan Uraloğlu, Orta Koridor'u destekleyecek olan Kalkınma Yolu Projesi'nden de bahsetti. Bu projenin, doğu-batı yönündeki ticareti destekleme amacıyla kuzey-güney yönünde de bazı koridorların ortaya çıkmasını sağladığını belirtti. Hazar geçişli İran Koridoru'nun önemine dikkat çekti.
Uraloğlu, "Irak’ın Basra Körfezi’nden başlayıp Türkiye’ye bin 200 kilometre gelip oradan Avrupa’ya; Türkiye içerisinde de Orta Koridor’a bağlanmasıyla ilgili bir çalışmamız var" diyerek, bu projelerin gelecekteki ticaret hacmini artıracağını ifade etti. İklim değişikliği ile mücadelede şehirlerin daha yaşanabilir hale getirilmesi için çalışmaların sürdüğünü vurguladı.