Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılı bütçe görüşmelerinde Türkiye'nin ulaşım projeleri hakkında önemli bilgiler verdi. 2024 yılında 4 sektörde 118 milyar lira yatırım bedeli olan 51 projeyi tamamladıklarını belirten Uraloğlu, 2028 yılına kadar 3 bin 92 kilometre hızlı tren hattının tamamlanacağını ifade etti. Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde, hızlı trenle 48 saatte Türkiye turu yapılabileceği müjdesini verdi.
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin ulaşım ve iletişim ağını geliştirmeye devam ettiklerini belirtti. 2024 yılında 4 sektörde toplam 118 milyar lira yatırım bedeli olan 51 projeyi tamamladıklarını kaydetti. Uraloğlu, "Türkiye Yüzyılı hayallerin gerçek olduğu bir vizyonun ifadesi. Bizim hayallerimiz raylarda hayat buluyor," dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 2028 yılına kadar bölünmüş yol ağını 31 bin 250 kilometreye çıkarmayı hedefliyor. Uraloğlu, "Toplam havayolu yolcusunun 2024 yılı sonunda 231 milyonu aşmasını bekliyoruz," şeklinde konuştu.
Uraloğlu, mevcutta devam eden 3 bin 92 kilometre uzunluğundaki hızlı tren hatlarının tamamlanacağını ifade etti. Bu hatlar arasında Ankara-İzmir, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep ve Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli hatları yer alıyor. Uraloğlu, "48 saatte rüya gibi bir yolculukla bütün Türkiye'yi hızlı trenle gezebileceğiz," dedi.
Hızlı tren projeleri, Türkiye'nin dört bir yanına ulaşacak şekilde yaygınlaştırılacak. Uraloğlu, "Ülkemiz genelindeki bin 15 kilometrelik kent içi raylı sistem hattının 434 kilometresi Bakanlığımızca yapılmıştır," şeklinde bilgi verdi.
Bakan Uraloğlu, karayolları yatırımları hakkında da bilgi verdi. Otoyol ağının 3 bin 796 kilometreye, bölünmüş yol ağının ise 29 bin 701 kilometreye çıkarıldığını belirtti. Ayrıca, 2024 yılında birçok yeni yol projesinin hizmete alınacağı müjdesini verdi.
Havayolu terminal kapasitesinin 347 milyona çıkarıldığını vurgulayan Uraloğlu, "2023 yılında toplam havayolu yolcu sayısını 213 milyonun üzerine çıkardık," dedi. Havalimanı sayısının 58'e yükseldiğini de ekledi.
Uraloğlu, tüm projelerin ekolojik dengeyi korumasına özen gösterdiklerini belirtti. "Ulaştırmada küresel değişimleri dikkate alarak gerçekleştirdiğimiz projelerle insanımızın yaşam kalitesini yükseltiyoruz," dedi. Ayrıca, karbon emisyonunu hesaplayan ilk Bakanlık olduklarını ifade etti.
Ulaştırma politikalarının, afete dirençli ve net sıfır emisyon hedeflerini gözeterek planlandığını belirten Uraloğlu, "Tüm projelerimizin çevreye duyarlı olmasına özen gösteriyoruz," şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin jeopolitik konumunun lojistik ve ulaşım açısından önemine vurgu yaptı. "Ülkemiz; sadece 4 saatlik uçuş süresiyle yaklaşık 1,5 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezinde bulunmaktadır," dedi. Ulaşım ve iletişim stratejilerinin küresel ve bölgesel şartları dikkate alarak oluşturulduğunu belirtti.
Sonuç olarak, Türkiye'nin ulaşım projeleri, ülkenin ekonomik kalkınmasına ve sosyal gelişimine önemli katkılar sağlayacak. Uraloğlu, "Uluslararası arenada güçlü bir Türkiye için durmadan yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz," dedi.